Leerzame, plechtige lezingen overval boerderij Westerdijk

Foto: Oorlogsmonument Norg. Tekst op plaquette: “NOOIT HOUDT DE DWANG DE VRIJHEID BLIJVEND BUITEN”

In Roodeschool is de Westerdijkstraat vernoemd naar verzetsman Bene Roelf Westerdijk.


Op 6 februari 1945 ontdekt de bezetter het radiostation die de O.D. (Orde Dienst) eind september 1944 heeft geplaatst in de boerderij van verzetsman Bene Roelf Westerdijk. De Duitsers vallen de boerderij van Westerdijk met zo’n 30 à 40 militairen binnen. Westerdijk en twee anderen proberen te vluchten. Eén van de drie mannen komt om het leven. Westerdijk en de tweede gevluchte persoon, Gerrit Bakker worden gearresteerd en overgebracht naar Groningen. Zij worden op 8 april 1945 in Norg gefusilleerd.

Tot zover is het verhaal bij de meeste mensen wel bekend. Dat de inval grote gevolgen heeft gehad weten veel mensen niet.

Op 3 mei 2018 organiseerden Dorpsbelangen Roodeschool en de Oranjevereniging Roodeschool een programma rond het verzet, de zender bij boer Bene Roelf Westerdijk, de overval op de boerderij en de gevolgen.

Zo’n 150 personen zaten af en toe ademloos te kijken en te luisteren naar de verhalen, overdenking en gedichten. In de schuur waar het op 6 februari 1945 plaatsvond. Een zeer bijzondere entourage, mogelijk gemaakt omdat de familie Rijzebol, eigenaar van de boerderij, graag mee wilde werken aan deze avond.

De opening werd verricht door Jack van Dijken, voorzitter van Stichting Dorpsbelangen Roodeschool. In het openingswoord benadrukte Van Dijken het belang van het blijven vertellen van verhalen, het delen. Zonder gedeelde geschiedenis geen gedeelde toekomst. Dat is de waarde van gedenken.

Willy Westerdijk gaf namens de familie Westerdijk de aanwezigen een indruk van de man Bene Roelf Westerdijk. Een man die niet bang was, een gelovig man. Een man die al jong weduwnaar was en geen kinderen had. Hij heeft geen moment getwijfeld om de zender in de boerderij te plaatsen.




Jan van de Wal droeg het prachtige en toepasselijke gedicht ‘de Ballade van de ter door veroordeelden’ voor. Het gedicht is opgenomen in het Geuzenliedboek 1940-1945 (1975) – H.M. Mos, M.G. Schenk.
‘God, help mijn vrouw en kinderen! Ik kom wel terecht!’
(Een haastig met potlood gekrabbeld opschrift op den binnenkant van een celdeur in het Binnenhof te ‘s-Gravenhage.)

Gerben Dijkstra uit Beilen gaf in zijn boeiende lezing details van de periode september 1944 tot en met de dag van de overval op 6 februari 1945.
Na de pauze ging Dijkstra in op de grote gevolgen die de overval heeft gehad voor het verzet in andere delen van Nederland.






De lezing was gelardeerd met geluidsfragmenten van de huishoudster op de boerderij. Hierdoor kwam het verhaal nóg dichterbij de aanwezigen. Het was alsof men mee terug genomen werd naar die 6e februari 1945.

[smoothslider id=’2′]