Slipjacht: te paard op de dijk en door de polder bij de Eemshaven


Met een dronk op het ‘hoge noorden’ heft master Gijs de Waal uit Lochem zaterdag het glas. ‘Een goede slipjacht. En weest voorzichtig.’ De deelnemers raasden afgelopen weekend door een route in de omgeving van Uithuizermeeden en de Eemshaven.

Het is een spel, zegt Gijs de Waal.

Een spel zonder winnaars. Er is geen competitie, maar wel adrenaline

De Waal heeft als master de taak om de slipjacht in goede banen te leiden. Hij heeft er zin in. Alleen jammer dat het regent. Dat maakt dat de jacht zwaar zal worden. En niet helemaal zonder risico’s. Hij roept ter waarschuwing naar de ruiters en amazones van Jachtvereniging Soestdijk: ,,Weest voorzichtig. Als Kees Dekker, onze gids, niet springt, dan springen wij ook niet. Wie toch springt, doet dat voor eigen risico.’’

Kort daarvoor heeft Marijke van Beek, de burgemeester van de gemeente Eemsmond, de deelnemers enige moed in gesproken en hen een goede slipjacht toegewenst.

Geurspoor

Nee. Er wordt niet geschoten. Er wordt gejaagd op een geurspoor.

De route is een dag eerder al uitgezet. Vanaf camping Lentemaheerd net buiten Uithuizermeeden gaat die door de polders en landerijen richting de Eemshaven, naar molen Goliath waar een zogeheten sherry- stop is. Een pauze. Niet alleen voor de jagers, maar ook voor de paarden en honden.

Vlak voordat de jacht begint, is het geurspoor uitgezet door de sliptrekker: de slip is gedrenkt in urine van een vos. Het geurende goedje wordt speciaal voor de slipjacht geïmporteerd uit Amerika. De dertig honden van de jachtvereniging hebben geen moeite het spoor te volgen; de urine van een vos ruikt nogal en dat is zwakjes uitgedrukt.

Beagles en Foxhounds

Bovendien: het zijn echte jachthonden. Kerry Beagles en Foxhounds. Ze blaffen niet of nauwelijks. De dieren worden verzorgd door Frank Teunissen. Hij is de huntsman en is in dienst van de jachtvereniging Soestdijk. ,,Ik doe dit al dertig jaar.’’ De vereniging houdt jaarlijks zo’n veertig keer een slipjacht.

Stichting Paardensport Uithuizermeeden (SPU) organiseert de jacht, bijgestaan door vrijwilligers van dorpsbelangen van Uithuizermeeden en Roodeschool. ,,Het was de derde keer,’’ zegt Arie Nienhuis van de organisatie. ,,Ze waren uitermate tevreden en onder de indruk van de prachtige polder. Ik verwacht dat ze volgend jaar weer komen.’’

De eerste slipjacht die de SPU organiseerde was in 2010. Omdat de pauzes sherrystops worden genoemd, waren overal flessen sherry neergezet. Nienhuis: ,,Dat bleek niet de bedoeling.’’

Bij de sherrystop bij molen Goliath in de Eemshaven is er wel jachtbitter en worden de jagers getrakteerd op Groninger eierballen. ,,Hé, doe mij nog zo’n heerlijke bitterbal,’’ zegt een van de ruiters.

Bron: RTV-Noord