Taalproject van Old noar Jong

‘Kinderen in de omgeving spreken steeds minder Gronings. Ik zie dat de taal wegzakt. Als je wilt voorkomen dat die verdwijnt, dan moeten kinderen het leren.’

Dat zegt Goos Gosling Slotegraaf. Hij is voorzitter van vereniging Dorpsbelangen Zandeweer, Eppenhuizen en Doodstil. Hij vond dat hij in actie moest komen.

In samenwerking met het Centrum Groninger Taal en Cultuur (CGTC), de provinciale steuninstelling voor immaterieel erfgoed in Groningen, wordt nu een onderwijsapplicatie voor de Groningse taal ontwikkeld. In Zandeweer hebben in januari zogenaamde inspreekdagen plaatsgevonden. CGTC wil echter graag uitspraken uit alle delen van de provincie verzamelen. Dorpsbelangen Roodeschool vindt het belangrijk dat de taal behouden blijft en wordt overgedragen naar de jeugd. Daarom heeft Dorpsbelangen ons dorp aangemeld.

De app met de werknaam Van Old noar Jong is bedoeld voor kinderen tussen groep 5 en 8 op de basisschool.

Interviews
De naam Van Old noar Jong geeft al een idee: oudere Groningers moeten bij het project worden betrokken om het dialect door te geven.

Spel
Van deelnemers wordt gevraagd om Groningse woorden en uitdrukkingen in te spreken.

Uiteindelijk vormen de interviews een basis voor de app. Het is de bedoeling dat het op een ‘game’ lijkt, zodat kinderen het Gronings spelenderwijs oppikken. De focus ligt op luisteren, lezen, spreken en schrijven.

Aanmelden?
De inspreekdagen zijn op 27 en 28 november in het Dorpshuis.
Inwoner van Roodeschool, Oosteinde, Oudeschip, Oosternieland?
U moet goed Gronings kunnen.
Ook moet u in de omgeving geboren en getogen zijn.
Maar of jij twintig of tachtig jaar oud bent, dat maakt weinig uit. Aanmelden gaat eenvoudig. Plan uw eigen afspraak in via onderstaande kalender. Kies de datum (27 of 28 november, prik het gewenste tijdstip en voer uw NAW gegevens in).

Verzenden

Wij hopen dat minstens twintig mensen zich aanmelden.

Wij vinden het belangrijk dat alle varianten van het Gronings een plek krijgen in de nieuwe taaldatabank, omdat dat volgens ons eigen is aan het Gronings: veel diversiteit en veel verschillende woordvormen. We hopen dan ook op veel input van Groningers uit alle delen van de provincie.
Navigeer door de verschillende onderdelen van WoordWaark en ontdek al het moois dat het Gronings te bieden heeft.

Geef een reactie