75 jaar vrijheid backup

In 2019 en 2020 herdenken we het beëindigen van de Tweede Wereldoorlog, 75 jaar geleden. We vieren dat we sindsdien weer in vrijheid leven, in het besef dat we samen verantwoordelijk zijn om vrijheid door te geven aan nieuwe generaties.

Oranjevereniging Roodeschool en Stichting Dorpsbelangen Roodeschool slaan de handen ineen voor de organisatie van 75 jaar vrijheid in ons dorp. Hieronder leest u meer over het (voorlopige) programma.

Bevrijdingsconcert

Op dinsdag 21 april 2020 is het exact 75 jaar geleden dat de Canadezen Roodeschool bevrijdden. Op de avond van 21 april zouden wij een prachtig bevrijdingsconcert organiseren. Door de dreiging van het corona virus hebben we besloten het concert uit te stellen naar een nader te bepalen datum.

Het concert vertelt ons de tocht die de bevrijders maakten nadat zij de stad Groningen bevrijdden tot en met de bevrijding van ons dorp. Wij hopen op een grote belangstelling voor dit unieke en op maat gemaakte concert!
Aanvang van het concert is 19.30 uur.

Bevrijdingswandeling door het dorp ‘Onderweg naar vrijheid’

U herinnert zich vast en zeker de muzikale rondreis door Roodeschool van maart 2018. Een geweldige middag met dans, muziek en cultuur. Of de kerstwandelingen waar op zo’n twaalf plekken gedichten, sketches, korte toneelstukjes, zang of muziek werd opgevoerd.
We waren van plan om op 25 april een wandeling door het dorp te organiseren waar de oorlogstijd en de bevrijding van Roodeschool worden nagespeeld met als productietitel ‘Onderweg naar vrijheid’.
Door de dreiging van het corona virus hebben wij besloten het evenement uit te stellen naar een nader te bepalen datum.

Wij nodigen alle inwoners uit om aan deze wandeling deel te nemen. Bepaalde gebeurtenissen die hebben plaatsgevonden in ons dorp worden nagespeeld en op andere plaatsen wordt gezongen, muziek gemaakt of worden gedichten voorgedragen. Onderweg treft u kraampjes aan met drankjes en eten.
Start en einde: Lösploats, starten kan tussen 13.00 en 16.00 uur.

27 april Vrijmarkt

Op Koningsdag wordt de traditionele vrijmarkt gehouden. Er is plek zat voor uw kraampje. Stal uw waren uit en breng het aan de vrouw of man.
Lösploats, 13.00 -17.00 uur.

2 mei Herdenkingsbijeenkomst

Op zaterdagmiddag 2 mei organiseert de Commissie Stolpersteine voormalige gemeente Uithuizermeeden een herdenkingsbijeenkomst in ’t Nijkerkje. In deze bijeenkomst worden de 21 slachtoffers herdacht, is er een korte lezing en dit alles wordt muzikaal omlijst met orgel, trompet en een soliste.
Aanvang van deze dienst: 15.00 uur en de toegang is gratis.

5 mei Viering 75 jaar vrijheid

Na het besluit om de optocht niet door te laten gaan hebben we gewerkt aan een mooi programma voor 5 mei en wij denken dat wij daarin zijn geslaagd.
Wij roepen inwoners op zich te melden om het bevrijdingsvuur naar Roodeschool over te brengen. Het vuur wordt in de nacht van 4 op 5 mei naar de stad Groningen gebracht en het is onze bedoeling om het vervolgens van de stad naar Roodeschool te brengen. Iedereen die het vuur een stukje naar Roodeschool te brengen roepen wij op zich te melden. Het maakt niet uit hoe ver jij er mee wilt wandelen of rennen, iedereen die het wil wordt in de gelegenheid gesteld met het bevrijdingsvuur te lopen.
Als het vuur dan op Lösploats is aangekomen, barst het bevrijdingsfeest los en gaat het hele dorp 75 jaar vrijheid vieren. Dit gaat met muziek en lekker eten en drinken gepaard. Wij hopen ook op 5 mei honderden inwoners van Roodeschool te mogen ontmoeten en natuurlijk zijn ook inwoners van de omliggende dorpen van harte uitgenodigd om samen met ons feest te vieren. Want 75 jaar vrijheid: dat hoor je te vieren!

Wij vertrouwen erop u hiermee voldoende te hebben ingelicht en willen u vragen deze informatie te verspreiden onder uw straatgenoten, clubleden of collega’s.

Graag tot gauw.

Met vriendelijke groet,

Sandra Vos
Voorzitter Oranjevereniging Roodeschool

Jack van Dijken
Voorzitter Dorpsbelangen Roodeschool

Hogelandsters denken mee over 75 jaar vrijheid

In oktober 2019 waren het bestuur van Dorpsbelangen en Oranjevereniging aanwezig bij een bijeenkomst in het Gemeentehuis te Winsum waar ze in gesprek gingen met burgemeester Henk Jan Bolding. Het doel van de avond was, dat de gemeente Het Hogeland graag ideeën wilde horen van inwoners uit de gemeente om volgend jaar gezamenlijk 75 jaar vrijheid te kunnen vieren. Diverse mensen uit verschillende dorpen kwamen aan het woord. Het was een boeiende avond.
Het bestuur van Dorpsbelangen en Oranjevereniging hebben al leuke ideeën om 75 jaar vrijheid volgend jaar met inwoners en omgeving te kunnen vieren.
Houdt deze site in de gaten voor meer informatie. Uiteraard wordt u ook op de hoogte gehouden op de Facebookpagina van Stichting Dorpsbelangen. Op deze pagina wordt ook het nieuws van de Oranjevereniging gedeeld.

Bestuur Oranjevereniging

Heeft u een bijzondere foto uit de Tweede Wereldoorlog?

Voor het NIOD-project De Tweede Wereldoorlog in 100 Foto’s zijn wij op zoek naar bijzonder fotomateriaal uit de Tweede Wereldoorlog. Als uw foto wordt geselecteerd, wordt het tentoongesteld in de Tweede Kamer.
Heeft u nog een foto uit die tijd? Stuur dan een mail naar ons.