Opening station Roodeschool

Het station is maandag 15 januari officieel geopend. De reizigers hadden de afgelopen week de gang naar het station al gemaakt maar maandag werd de officiële opening verricht. Een tent bood enigszins beschutting tegen de striemende regen. Hoe toepasselijk is het gedicht GRUNNEGER HOOGELAAND van Hans Werkman deze dag van toepassing.

Hieronder een gedeelte van het gedicht.

GRUNNEGER HOOGELAAND
Naauw begrinsd mor open laand,
klaai en groatie haand ien haand.

Hoge luchten, lege grond,
dij mie aan dien landschop bond.

Volle waait en staarke wiend,
dij mie aan dien kloeten biendt.

Altied zai ik bie ol diek
Baaierm en Roodschoul en Spiek.

Lovende woorden

Gedeputeerde Fleur Gräper, burgemeester Marijke van Beek en directeur Jan Mulder, alle drie spraken in superlatieven over het nieuwe station. ‘Een prachtige locatie’, ‘zicht over het weidse Groninger landschap, als ik terugkom van vakantie stik zie de velden en de luchten weet ik dat ik weer thuis ben’, ‘een verrijking voor het dorp’ en ‘een schitterend station dat over drie maanden weliswaar niet meer het meest noordelijke van ons land is maar uitnodigt er gebruik van te maken, dat veel reizigers gebruik zullen maken van het station’.

Openingshandeling

De onthulling van de naam van het stationsplein werd verricht door de buurvrouw van het station, mevrouw Woldring-van Dam. Mevrouw Woldring, samen met haar man decennialang gewoond en gewerkt hebbend vanaf de boerderij aan de westzijde van het station en daarna verhuisd naar de eerste woning bij het binnenrijden van Roodeschool vanuit het westen, heeft de bouw van het station de laatste maanden dagelijks gevolgd. Mevrouw Woldring vertelde aan de aanwezigen warme herinneringen te hebben aan het oude station, maar wenste ProRail veel plezier en succes met deze nieuwe locatie. Mevrouw Woldring onthulde vervolgens, met assistentie weliswaar, de naam van het stationsplein. Deze is waarschijnlijk op een maandagochtend bedacht en moet de bedenker het hele weekend te diep in het glaasje hebben gekeken: ‘Stationsplein’.

Halterende treinen

Tijdens de mooie woorden van bestuurders en de onthulling van het naambord, halteerden twee treinen. Uit beide treinen stapten veel reizigers, voornamelijk scholieren. Terwijl ze werden bekeken door de aanwezigen en gefilmd door een filmcrew, zochten ze snel hun fietsen op en vervolgden de reis. En dat terwijl warme chocolademelk en broodjes warme worst lagen te wachten om te worden verorberd. De catering had het zwaar. Ze hadden te kampen met de regen en de vlagerige wind. Tegen halfvijf waaiden luidsprekers van hun sokkel en ging de feestverlichting uit. Tegen die tijd was er nog slechts een handjevol ‘diehards’ op het plein te vinden en hadden de meeste aanwezigen het voorbeeld van de scholieren al gevolgd.

Het resultaat mag er zijn

Roodeschool heeft een prachtig station gekregen. Kosten noch moeite zijn gespaard. Burgemeester Van Beek en voorzitter van Dorpsbelangen Roodeschool Jack van Dijken hadden afgesproken het tijdens dit feestje niet te hebben over de Hooilandseweg en het aardgascondensaatoverlaadstation. En dat hebben ze dan ook niet gedaan. Maar het houdt de gemoederen bezig! Veel dorpsgenoten maar ook genodigden en de (schrijvende) pers hebben ‘het’ er voortdurend over. Afgaande op de geruchten wordt ook de Hooilandseweg uiteindelijk een prachtige weg die dan zijn twijfelachtige status ‘de lelijkste hoofdstraat van het westelijk halfrond’ eindelijk van zich af kan schudden. Het geduld van de Roodschoulsters wordt er wel voor op de proef gesteld, want naar verluidt komt het pas in 2019 in uitvoering.

Foto’s: Jannes Wiersema