Roodeschool winnaar Pitch ERL

Roodeschool heeft op woensdag 10 april de hoofdprijs gewonnen in een pitchwedstrijd voor het plan het NS plantsoen te transformeren naar een park. ERL is voor de provincie Groningen het Programma Opgave Erfgoed, Ruimtelijke kwaliteit en landschap.
Gemeente Het Hogeland heeft het bewonersinitiatief van Roodeschool vorige maand genomineerd voor een pitchwedstrijd. Pitchen is in enkele minuten jouw idee, plan of initiatief presenteren. De selectiecommissie van de provincie Groningen en enkele Rijksoverheidsinstanties hadden akkoord gegeven om het initiatief NS plantsoen Roodeschool te pitchen. De te houden pitch, door voorzitter Jack van Dijken van Dorpsbelangen Roodeschool, viel onder het thema aardbevingsgebied in relatie tot ruimtelijke kwaliteit.

De vakjury sprak lovende woorden over het initiatief en het ontwerp. Met name het feit dat Roodeschool zich niet af laat leiden door de negatieve gevolgen van de gaswinning, maar als dorp zoekt naar het toekomstperspectief en de energie steekt in zaken waarop het dorp invloed kan uitoefenen, werd bijzonder gewaardeerd. Maar ook de verbinding met de her in te richten Hooilandseweg, de knipogen die het ontwerp heeft naar het verleden van de spoorlijn en de kleurrijke plantvakken en borders scoorden hoog. Aan deze hoofdprijs is liefst € 25.000 verbonden.

In totaal presenteerden veertien personen/instanties plannen, onderverdeeld naar drie thema’s:
1. Landschap i.r.t. biodiversiteit – hier pitchten 4 initiatiefnemers
2. Aardbevingsgebied i.r.t. ruimtelijke kwaliteit – hier pitchten ook 4 initiatiefnemers
3. Erfgoed in relatie tot ruimtelijke kwaliteit en/of landschap. Hier waren zes inzendingen die twee prijzen konden winnen.

Uiteindelijk waren er 4 initiatiefnemers die wonnen.

Het ronde plein met een diameter van 18 meter is bij uitstek geschikt voor een markt, een braderie, de kerstmarkt. Het doolhof voor kinderen is een uitdaging voor de stratenmakers. Op de achtergrond het podium met een schutting en pergola die het zicht op de locatie van het aardgascondensaatoverlaadstation onttrekken.

De vakjury bestond uit Gedeputeerde Gräper, wethouder Prins, mw. Linssen van de Rijksdienst Cultureel Erfgoed en mw. Broekhuis van Erfgoedpartners. Het publiek vormde de publieksjury.

Het bestuur van dorpsbelangen Roodeschool hoopt snel de benodigde vergunningen te hebben ontvangen. Het doel is de uitvoering aan te vangen rond medio juli. Er wordt dan opgewerkt met de werkzaamheden van de Hooilandseweg.

Een blik op het park vanaf het dak van het dorpshuis. De jeu-de-boulesbaan wordt mooi geïntegreerd in het park met rondom de baan mooie kleurrijke borders.
De fleurige border als schakel tussen het park en de opgang naar het dorpshuis.
De heuvel vlak achter de jeu-de-boulesbaan is een klimheuvel voor kinderen met stapstenen. In het voorjaar moeten de narcissen er uitbundig bloeien.
Een impressie van het park vanaf het trottoir op de hoek van de Hooilandseweg en Tilweg. Het materiaal dat wordt toegepast in de Hooilandseweg komt terug in het park. Dat geldt ook voor de verlichting. Let op de plek van de social sofa. Deze wordt in het park geplaatst. Erachter een mooie kleurrijke border.

1 gedachte over “Roodeschool winnaar Pitch ERL”

  1. Gefeliciteerd Jack! Je bent een kanjer, we zijn trots op je!

    Groeten Harry en Martha van der Laan.

Reacties zijn gesloten.