Van Merksteijn Eemshaven

De Almelose metaalfabriek Van Merksteijn zet de deur naar de Eemshaven weer open.

Staalbedrijf Van Merksteijn uit Almelo besloot in augustus 2019 de bouw van een staalfabriek in de Eemshaven uit de stellen. Het bedrijf ging toen uit van een vertraging van een jaar.

Van Merksteijn had al eerder bekendgemaakt dat het 300 miljoen euro wilde investeren in een moderne staalfabriek in de Eemshaven. In de nieuwe fabriek wordt staal gemaakt dat dat wordt verwerkt in de fabriek in Almelo. ‘Vanwege snel veranderde externe omstandigheden in het laatste half jaar, het huidige investeringsklimaat in Nederland en grote (economische) onzekerheden die voor ons liggen, besluit Van Merksteijn om de nieuwbouw van de staalfabriek en walserij voorlopig uit te stellen’, was in 2019 de verklaring.

De onzekerheden bestonden vooral uit de onduidelijkheid over het verkrijgen van de noodzakelijke vergunningen ten gevolge van de ontstane stikstofproblematiek, de onzekerheden met betrekking tot mogelijke CO2-heffingen, een handelsoorlog die op mondiaal vlak werd uitgevochten en de besluiten van de Europese Commissie met betrekking tot importbeperkingen ten aanzien van diverse staalproducten (en in het bijzonder walsdraad), aldus Van Merksteijn.

Werkgelegenheid

Het lijkt er nu dus op dat het project met een directe werkgelegenheid voor 300 mensen, dat voor de regio een economische versterking is en die op een zeer milieuvriendelijke en circulaire manier lokaal/regionaal schroot wil omsmelten naar walsdraad, toch doorgaat.

Ontwikkelingen

Deze ontwikkeling en de aankondiging dat er 600 hectare akkerbouwgrond wordt getransformeerd tot bedrijventerrein zal leiden tot een verbetering van de werkgelegenheid. De werknemers kunnen in de directe omgeving van hun werk wonen, slechts enkele minuten rijden.

Wonen nabij het werk

Roodeschool is een woondorp waar de inwoners elke dag hard werken aan een leefbaar dorp met goede voorzieningen. Hier is het nog prettig wonen, de bewoners zien hier nog naar elkaar om. De bewoners zijn bereid de handen uit de mouwen te steken. In 2022 opent het Kindcentrum de deuren. Er ligt een prachtig sportpark met een kunstgras voetbalveld en Outdoor Fitness Park. Er worden de komende jaren woningen gebouwd. Kortom, wie zich oriënteert op een mooie plek om te wonen, kiest voor Roodeschool. Voor wie rust en ruimte zoekt en alle voorzieningen binnen handbereik wil, gaat wonen in Roodeschool.