Tocht om de Noord 2021

Eindelijk was het dan zover. 18 september, duizenden wandelaars die meededen aan de Tocht om de Noord liepen door Roodeschool. Twee routes, 20 of 40 km en sommigen hadden er al 56 kilometer op zitten toen zij bij de Tilweg het dorp binnenliepen. Dat waren de deelnemers aan de Kennedytocht. Zij waren vrijdag om 23.30 uur reeds vertrokken.

In Roodeschool werden alle wandelaars hartelijk ontvangen en onderweg aangemoedigd door inwoners. Het thema van deze wandeltocht was de bevrijding van Roodeschool, en de deelnemers werden mee terug genomen naar 21 april 1945.
Tilweg en Hooilandseweg waren uitbundig versierd met vlaggetjes en ballonnen. De aanwonenden hadden tuinen en opritten versierd en sommigen brachten de tuin terug in de stijl van de jaren ‘40. Prachtig!

In april 1945 hingen de vlaggen in top en dus was het een kleine moeite voor de meeste aanwonenden de vlag buiten te hangen.
Vanaf 8 uur kwamen de eerste wandelaars op Lösploats, wat door ging tot ongeveer 13 uur.

Op Lösploats vond om ongeveer 11.00 uur de prijsuitreiking plaats van de poffertwedstrijd. Deze werd gewonnen door oud Roodschoulster André Kooij. De jury stond voor een moeilijke opgave want de kwaliteit van de pofferts was hoog. Alle pofferts werden daarna verkocht aan de wandelaars en andere bezoekers. Binnen een half uur was alles verkocht.

De foodtruck van Stichting Dorpsbelangen Roodeschool stond er voor een hapje en een drankje. Daarnaast stond Sanne Meijer met heerlijke zelfgebakken lekkernijen. De belangstelling was overweldigend waardoor sommige klanten een aantal minuten moesten wachten op de koffie. Het overkwam ons. De organisatie van Tocht om de Noord had inschattingen doorgegeven waarop wij ons konden instellen. Het daadwerkelijke aantal klanten lag een factor drie hoger. Marosa deed goede zaken met magnesiumproducten om na een dag wandelen heerlijk te ontspannen.

De muzikale omlijsting werd verzorgd door de slagwerkgroep van Soli Deo Gloria uit Uithuizermeeden.
Verderop in de straat verzorgde Jeremy Bekkema de muziek met gitaarspel.

KAR had op drie locaties activiteiten voor de kinderen geoprganiseerd. Stoepkrijten, sjoelen, zaklopen en andere spelletjes. De wandelaars konden het waarderen.

Bij Goudgewas konden de wandelaars gratis een stuk fruit nemen en even verderop kon men een kijkje nemen in de GKV en een kop koffie of thee nuttigen en een (goed) gesprek voeren met vrijwilligers van de kerk.

Langs de hele Hooilandseweg waren verder diverse activiteiten voor jong en oud.
De wandelaars kwamen zaterdag in een warm bad terecht en dat dankzij alle inwoners van het dorp.
Op de socials stroomden de positieve reacties en dankberichten binnen.

Het bestuur van Dorpsbelangen Roodeschool bedankt haar inwoners daarvoor!