Deelauto

Deelauto’s geven een deelantwoord op mobiliteitsvraagstukken én leveren een bijdrage aan duurzaamheidsopgaven. Dorpsbelangen Roodeschool is verheugd u te mogen meedelen dat ons dorp een Deelauto krijgt!

In de bijlagen wordt toegelicht wat het deelauto initiatief inhoudt, hoe het precies werkt, wat de voordelen zijn, en er wordt informatie gegeven over de kosten ervan.

Is het echt nodig om die dure stationwagen bij de deur te hebben staan terwijl die alleen maar nodig is voor familiebezoekjes en tijdens de vakantie? En waarom een extra auto om de bijtelling van de leaseauto te vermijden? Of een tweede auto die maar een paar keer per week wordt gebruikt om boodschappen te doen. Auto’s staan gemiddeld 23 uur per dag stil, terwijl autobezitters maandelijks hoge vaste kosten hebben voor de auto. Daarvoor biedt de Deelauto een perfect alternatief

Dit concept is vooral interessant voor mensen die hun (tweede) auto niet vaak gebruiken. Je zou bijvoorbeeld kunnen overwegen om een auto helemaal weg te doen en dat zou de volgende voordelen opleveren:

Beter voor het milieu
Elektrische auto’s hebben zoals bekend geen CO2 uitstoot bij het rijden. Ook zullen de auto’s opgeladen worden met 100% groen opgewekte energie omdat de stroom in de meeste gevallen afkomstig is van lokale, groene energie coöperaties. Dat betekent dat dit initiatief lokale, groene ontwikkelingen stimuleert door gebruik te maken van deze stroom. Daarnaast resulteert het deelauto initiatief in positieve impact op het milieu omdat er voor elke deelauto zo’n 4 tot 10 (vervuilende) auto’s met verbrandingsmotor van de weg kunnen verdwijnen.

In veel gevallen is het goedkoper
Het hebben van een eigen auto is duurder dan de meeste mensen denken. Een autobezitter betaalt aanschafkosten, wegenbelasting, verzekering, afschrijving, onderhoud en brandstofkosten. Per maand kunnen de vaste kosten behoorlijk oplopen.

Meer ruimte op straat
Elke deelauto haalt 4 tot 10 auto’s van de straat, dus het aantal geparkeerde auto’s kan aanzienlijk verminderen. Niet in elk dorp is de parkeerdrukte aan de orde omdat veel huizen een eigen parkeerplek hebben, maar ook in deze buurten is er soms weinig ruimte op straat door de hoeveelheid van auto’s. Dit probleem zou hiermee aangepakt worden en doet de leefbaarheid in buurten vergroten.

Klik hier voor de tarieven en abonnementsvormen
Klik hier voor de handleiding van JustGo