Open Joodse Huizen / Huizen van Verzet

In de oorlog neemt de bezetter in Roodeschool twee villa’s in beslag en voorziet ze van een hoog hekwerk (De inwoners van Roodeschool noemen het hoofdkwartier ‘het hertenkamp’). Daar zetelt de Orts Kommandantur. Naast ‘het hertenkamp’ woont de familie Van Ketten. Uitgerekend náást de vijand vindt de Jood Salomon Neerduin een onderduikplaats. Neerduin heeft meerdere onderduikadressen in het dorp, waaronder zijn eigen huis. Op 6 augustus 1944 valt de bezetter, op zoek naar een Jood, de woning binnen van Salomon. Hij zat toen ondergedoken in eigen huis. Salomon belandt in strafbarak 67 in Westerbork.
Jack van Dijken was eerder betrokken bij het Stolpersteine-project in voormalige gemeente Uithuizermeeden en gaat ook hier op zoek naar de samenhang in wat zich afspeelt. Hoe overleeft het echtpaar Van Ketten en de andere woningeigenaren die Salomon Neerduin een schuiladres geven de oorlog? Waarom namen zij dit risico? Waarom koos Salomon een andere route dan zijn Joodse zussen, zwager, tantes, ooms. Na de oorlog is Salomon een vat vol tegenstrijdigheden. Volgens kleindochter Clara is opa nors en afstandelijk, oma Neerduin is een schat.
Tijdens de kleinschalige herdenkingsbijeenkomsten van het programma Open Joodse Huizen / Huizen van Verzet worden de levensverhalen van verzetsmensen en joodse Groningers gedeeld, op een plaats die iets te maken heeft met hun leven: het geboortehuis, de werkplaats of de laatste woonplaats.

De bijeenkomsten zijn gratis toegankelijk en duren ongeveer een uur.
Houd rekening met een beperkt aantal plaatsen.
Daarom werken wij met voorinschrijving.
Reserveer uw plaats nu.
Als u een plaats reserveert rekenen wij op uw komst!

Lezingen op de volgende momenten en adressen:

zondagmiddag 5 mei 16.00 uur
Perron 18
Hooilandseweg 18
Roodeschool
Nog beschikbaar: 12 plaatsen

U kunt een plaatsje reserveren door hier te klikken.

VOLGEBOEKT:
zondagmiddag 28 april 16.00 uur
Van Speykstraat 13

zaterdagmiddag 4 mei, 15.30 uur
Hooilandseweg 65