Repair Café ook in Roodeschool

Spullen worden weer als nieuw bij het Repair Café! Werkt uw broodrooster niet meer of heeft uw stofzuiger kuren? Gooi deze niet meteen weg, maar kijk of ze te repareren zijn. Zo bespaart u grondstoffen.
Het Repair Café is gratis toegankelijk en het draait om het (samen) repareren van kapotte spullen. Het doel is om ons [weer] bewust te maken dat kapotte spullen te repareren zijn. Het Repair Café draait volledig op vrijwilligers. Ter plekke zijn ‘reparatiedeskundigen’, goed gereedschap en materiaal aanwezig. Bezoekers nemen van thuis kapotte spullen mee, zoals kleine elektrische apparaten, een fiets, een klein meubelstuk waaraan men gehecht kan zijn, kleding of speelgoed. Tijdens de werkzaamheden krijgen ze uitleg over wat er aan de hand is en hoe het opgelost kan worden. Soms helpen de bezoekers de deskundigen mee en gaan samen aan de slag, zoals bij het repareren van een fiets.
Een stoel waarvan een poot los zit, een kapotte broodrooster, een wollen trui met mottengaatjes – vaak worden ze knarsetandend weggegooid.

Vroeger was het de gewoonste zaak van de wereld: als iets kapot was, ging je het maken. Of je bracht het naar een expert die het voor je repareerde. Veel van die kennis is verdwenen. Repair Cafés proberen die ontwikkeling te doorbreken.

Deel je expertise en ontmoet buurtgenoten

Weet jij nog hoe je het kunt maken? Zo geef je producten een tweede leven!
Repair Cafés hebben behoefte aan deskundige hulp. Zo is er altijd wel plaats voor iemand die handig is met kleding, elektrische apparaten, fietsen of meubels. Of een gastheer/ vrouw om de bezoekers te ontvangen. Ben je handig met de computer? Ook dan kan het Repair Café je hulp goed gebruiken. Bijvoorbeeld met de website.

Wil jij als deskundige vrijwilliger helpen bij het repareren van kapotte spullen? Stuur dan direct bericht naar de organisatoren van het Repair Café. Met jouw hulp groeit de afvalberg iets minder snel!

Nuttig,gezellig…

Je ontmoet bezoekers en andere reparateurs op een gezellige en nuttige manier. Handige klussers kunnen hun praktische kennis overdragen. Wie niets heeft om te repareren, neemt een drankje aan de bar. Of gaat helpen bij een reparatie van iemand anders. Of doet inspiratie op aan de leestafel.
Het Repair Café is geen gratis reparatiewerkplaats. Het is een ontmoetingsplaats in de buurt, waar het gaat om sámen repareren, om kennisoverdracht en om sociaal contact tussen buurtgenoten.

… leuk én creatief!

Iets ‘fixen’ is vooral ook erg leuk. Ken je die voldoening, als het gelukt is!? Naast rechttoe-rechtaan repareren, kun je ook je creativiteit inzetten om tot onverwachte oplossingen te komen.

Bewust een korte levensduur

Steeds meer producten krijgen een steeds kortere commerciële levensduur. Fabrikanten gebruiken goedkope onderdelen of bouwen een teller in die na zeker gebruik een storing geeft. Gelijmde apparaten zijn slecht reparabel en onderdelen zijn slecht verkrijgbaar. Geplande veroudering is zo langzamerhand de standaard geworden.

Het begon met gloeilampen en panty’s..
Dit stamt al uit de jaren twintig. Bekende voorbeelden uit die tijd zijn de gloeilamp en de panty. Toen de kwaliteit en de levensduur van gloeilampen steeds verder steeg (in 1924 gemiddeld 2500 uur), besloten fabrikanten tot een maximale levensduur van 1000 uur. Ook de eerste nylon panty’s waren onverwoestbaar, maar werden daarna bewust van mindere kwaliteit gemaakt om de verkoop te stimuleren. In de documentaire The Lightbulb Conspiray komen deze voorbeelden uitgebreid ter sprake.

Duitsland: 100 miljard besparing per jaar

Stefan Schridde berekende dat alleen al in Duitsland jaarlijks 100 miljard euro bespaard kan worden als producten even lang zouden meegaan als in de jaren tachtig. Geplande veroudering draagt bovendien bij aan de gigantische afvalberg en zorgt voor een enorme verspilling van grondstoffen. Met zijn burgerbeweging Murks? Nein danke! (Prutswerk? Nee, bedankt!) streeft Schridde naar de overgang van de huidige wegwerpmaatschappij naar een kringloopmaatschappij. Ook de Europese Commissie riep in 2013 op tot een verbod op geplande veroudering.

Je koffiezetapparaat houdt er mee op. Wat nu? Weggooien en een nieuwe kopen? Mooi niet! Ga ermee naar het Repair Café. Dat is duurzaam én goed voor de portemonnee.

Iedereen is welkom

In het café kun je samen met de vrijwilliger gaan zitten om jouw kapotte apparaat, meubel of kleding te fiksen. Ook als je weet hoe je moet repareren, maar niet de juiste gereedschappen tot beschikking hebt, kun je langskomen. Heb jij niks wat kapot is en wil je gewoon een koffie komen drinken? Ook dan kun je langskomen! Dan doe je ondertussen ook nog eens wat kennis op.

In totaal zitten er vijfhonderd Repair Cafés in Nederland. De organisatie rondom deze reparatielocaties zet zich in voor een duurzame toekomst. Door middel van deze cafés willen meer bewustzijn creëren en het gedrag bij mensen veranderen.

Wanneer kun je terecht?

De eerste datum dat je spullen kunt (laten) repareren in het Repair Café is op zaterdag 28 januari van 10.00 uur tot 12.00 uur bij Perron 18.