Met ingang van 1 januari betaalt u voor een lediging van de grijze container (€ 2 per lediging) en per kilo grijze afval (€ 0,26 per kilo). Gemeente Het Hogeland heeft het Diftar+ systeem ingevoerd om te bewerkstelligen dat er minder afval wordt geproduceerd. De gemeente wil dat de inwoners van Het Hogeland in 2025 nog gemiddeld 30 kilo per inwoner aan restafval produceren. Dat is nu vele malen hoger.
Er wordt in de kranten, op websites en social media flink op de gemeente gemopperd over het ingevoerde systeem. De gemeente zou verdienen op afval, de tarieven zijn te hoog.
In dit artikel treft u tips aan om de hoeveelheid restafval te verminderen.
Plastic
We leven in een wegwerpmaatschappij. Ongeveer de helft van al het plastic dat geproduceerd wordt, is voor eenmalig gebruik is en wordt direct na gebruik weggegooid. Vooral in een supermarkt zit alles verpakt, zelfs groente en fruit. Het grootste deel van ons afval bestaat uit verpakkingsmateriaal van levensmiddelen.
Afval is belastend voor het milieu. De verwerking ervan kost energie wat de lucht, het water en de bodem vervuilt. Als je het toch hebt, kan het worden ingezameld en gerecycled. Maar dat kost ook wat. Eerst moet al het plastic worden vervoerd in vervuilende vrachtwagens en daarna zijn energie en chemicaliën nodig om van oud plastic weer nieuw plastic te maken. De beste keuze is daarom om plastic en andere nutteloze verpakkingen niet te gebruiken.
Begin gewoon!
Hoe te beginnen als je wat wilt doen aan het reduceren van je afval? Er zijn een paar basisprincipes die belangrijk zijn om te weten voordat je echt start met het proberen te verminderen van je afval. De principes maken het ook duidelijk waarom het voorkomen van afval zo belangrijk is, belangrijker dan bijvoorbeeld recyclen.
Hoe dan?
1. Weigeren
Weiger producten te kopen die voor afval zorgen of waar een alternatief voor te vinden is. Het weigeren van producten in een verpakking is soms lastig maar wel het meest belangrijkste onderdeel om afval te voorkomen. Wat je niet in huis haalt; daar heb je ook geen afval van! Neem katoenen tassen mee naar de winkel voor groente, fruit, brood, etc. Zo bespaar je honderden plastic tasjes op jaarbasis. Producten zoals olijven, nootjes, kruiden, koffie en thee kan je in de winkel in eigen potten laten doen.
2. Verminderen
Gedreven door aanbiedingen en het grote aanbod producten, kopen we vaak te veel en ook producten die we eigenlijk helemaal niet nodig hebben! Door het verbruik van producten te verminderen kan je efficiënter en bewuster leven. Het resulteert ook in het versimpelen van je leven waarbij het meer gaat om kwaliteit dan kwantiteit en meer om de beleving dan materiële spullen. Kijk dus niet alleen naar wat er in de aanbieding is, maar juist naar wat je echt nodig hebt.
3. Hergebruik
Een product of verpakking hergebruiken in zijn originele staat zorgt ervoor dat je de levensduur van het product verlengt. Dit is beter dan het product gelijk recyclen. Geef een product een nieuwe bestemming, een 2e leven. Bijvoorbeeld een verpakking van een product opnieuw gebruiken, eerst denken: kan ik hier nog wat mee? Met een beetje creativiteit kunnen veel verpakkingen opnieuw gebruikt worden. Voorbeelden voor hergebruik zijn: een eierdoosje opnieuw gebruiken door losse eieren te kopen, een leeg jampotje afwassen en als bewaarpotje gebruiken of zelf jam maken. Het is zonde om verpakkingen (plastic bakjes, glazen potjes of flessen) direct weg te gooien.
4. Recyclen
Alles wat je niet meer kan hergebruiken proberen te recyclen door afval gescheiden in te leveren door karton, papier, glas, plastic, blik, verf, kleding/stof. Door materialen te recyclen worden ze niet uit hun bruikbare levenscyclus gehaald. Anders wordt het op de vuilstort gedumpt of verbrand.
5. Koop losse sinaasappels en pers een stuk of 8-10 uit en schenk het sap in een schone, lege fles. Maak een gebruikte glazen fles schoon met een flessenborstel.
6. Maak / bak zelf producten en herbruik de verpakking waar het in zat
7. Koop in “bulk”. Grote verpakkingen zorgen voor minder afval dan heel veel kleine verpakkingen.
8. Maak zelf verzorgingsproducten zoals deodorant, afwasmiddel, vloeibare zeep.
9. Maak zelf jam
10. Gebruik wasbare luiers en maandverband of een menstruatiecup
11. Maak zelf je eigen schoonmaakmiddelen en herbruik de flessen waar schoonmaakmiddelen in hebben gezeten (bijv. afwasmiddel, allesreiniger)
12. Neem voor onderweg je eigen koffie / thee mee in een thermosfles en kraanwater in een herbruikbaar flesje.
13. Bij sommige boerderijen kan je rauwe melk aftappen, neem dan een glazen fles van thuis mee. Kijk hier voor een overzicht van adressen in Nederland.
14. Doe je boodschappen in een verpakkingsvrije winkel.
15. Composteren
Het voorkomen van afval eindigt bij het composteren van de rest. Composteren is de natuurlijke manier van recyclen. Gebruik een composthoop in de tuin om al het groente- en fruitafval te composteren, maar je kan natuurlijk ook je groene kliko gebruiken.
16. Wordt duurzaam jou te duur? Koop tweedehands om de levensduur van een product ten volste te benutten, in ruil voor een zachtere prijs.
17. Kritisch zijn op online shoppen
Vervelend voor de ondernemer om de hoek maar de wereld verandert in rap tempo. En het online shoppen is normaal geworden. Zij produceren veel afval. Op logistiek gebied is er voor aanbieders van online materiaal veel te winnen, denk bijvoorbeeld aan elektrische busjes en meer fietskoeriers. Maar ook de verpakking is een terugkerend probleem. Het gemiddelde pakket vervoert namelijk 50 procent lucht. Daardoor wordt de lege ruimte opgevuld met verpakkingsmateriaal en kunnen er minder pakjes mee per rit. Let er als u uw producten online koopt of u kunt kiezen voor een op maat gemaakte verpakking. Als je als klant kunt kiezen om diverse aankopen in één levering te ontvangen, ook als dat betekent dat het later aankomt, kies er dan voor. Dat scheelt niet alleen vervuilende kilometers, maar ook overtollig verpakkingsmateriaal. Het selecteren van alle producten op één dag is overigens geen garantie dat het in één pakket wordt bezorgd, leert de ervaring helaas.
De Nederlander is wereldkampioen in het terugsturen. Bijna 1 op de 10 pakjes gaat retour, voor kleding is dit 4 op de 10. Meerdere maten en kleuren bestellen is wel zo makkelijk. Daarbij hanteren webshops nog steeds een te soepel retourbeleid als onderdeel van hun concurrentiestrijd.
Al die retours moeten weer vervoerd worden naar het distributiecentrum. Daar worden ze gecontroleerd en opnieuw verpakt. Als ze al opnieuw worden verkocht, want terugzendingen kunnen gebruikerssporen vertonen en als onverkoopbaar worden bestempeld. De afdankertjes worden goedkoop doorverkocht, weggegooid of –in het ergste geval– verbrand.
Tips voor de ondernemers
Onderstaand enkele tips voor ondernemers die hun producten verkopen. Om klanten te helpen hun afval te verminderen moeten winkeliers ‘helpen’. Onderstaande voorstellen zien er misschien (nu nog) stom uit maar als u meehelpt kan samen worden gewerkt aan het verminderen van afval.
1. Probeer niets te verkopen wat verpakt is in plastic, zoek naar een alternatief of probeer zonder te leven
2. Laat de klant katoenen tasjes meenemen naar de winkel laat de klant deze gebruik deze voor groente, fruit, brood, koekjes, etc.
3. Laat de klant weckpotten meenemen naar de markt of winkel voor natte producten die zij niet kunnen vervoeren in katoenen tassen. Help hen daar bij met het afwegen en afprijzen van het gekochte.
4. Als de klant een bijenwasdoek meeneemt naar de markt of winkel om kaas zonder verpakking te kopen, help de klant daar dan bij.
5. Voorzie in mogelijkheden voor de klant om koffie & theepot in een grote weckpot te laten vullen.
6. Als de klant een eierdoosje meeneemt naar de winkel, laat deze dan die doos weer vullen met losse eieren.