Presentatie Sporen door het Hogeland

Op de dag van de opening van de spoorlijn naar de Eemshaven en het station Eemshaven, presenteerden Louis Stiller en Jan de Boer de historie van 125 jaar Hogelandspoorlijn. In een goed gevulde Dorpshuis luisterden de aanwezigen geïnteresseerd naar de verhalen over de aanleg van de spoorlijn, de verschillende stationsgebouw en treinen. Ook werd de ontwikkeling van bedrijven langs de lijn gepresenteerd en de geschiedenis van de ontwikkeling van de Eemshaven tot wat er nu in de haven staat. Het publiek stelde goede vragen die allemaal konden worden beantwoord door de beide deskundigen.

125 jaar Hogelandspoorlijn 1893-2018

Begin april 2018 verschijnt Sporen door het Hogeland – een bijzonder, kleurrijk boek over de geschiedenis van de spoorlijn die dit jaar zijn 125-jarige bestaan zal vieren. Op 16 augustus 1893 reed namelijk de eerste trein via Sauwerd naar Roodeschool en verbond daarmee het Hogeland met de rest van Groningen, Nederland en de wereld. De eerste passagiers reisden naar de Bommen-Berendfestiviteiten in 1893 en de dinsdagse markt in Stad en ontdekten zo de geneugten van de trein. En nu de lijn tot 2035 door Arriva zal worden verzorgd en is doorgetrokken tot aan de Eemshaven, bloeit de Hogelandlijn als nooit tevoren.

Wie reisden er met deze lijn? Wie beheerden de stations, haltes en koffiehuizen en woonden daar? Welke goederen werden er vervoerd? Welke treinen reden er en welke veiligheidsmaatregelen werden er genomen? En hoe overleefde de Hogelandlijn al die tijd? Het boek vertelt niet alleen over de boeiende historie van deze lijn, de stations, het treinpersoneel, de passagiers en de omwonenden, maar laat ook zien wat er vanaf maart 2018 aan het eind van de lijn gebeurt: de bedrijvigheid van de Eemshaven.

De Boekgroep Noord-Groningen, eerder verantwoordelijk voor Dijkrijk – Noordpolder 1811-2011, deed jarenlang archiefonderzoek, interviewde tientallen mensen en maakte er een kloek boek van (496 pagina’s) met veel unieke (kleuren)foto’s en illustraties en tal van verhalen en anekdotes. Het boek zal in de winkel € 45.00 kosten, maar zal in de voorverkoop voor € 39,50 worden aangeboden. Bestel voor 1 april via www.sporendoorhethogeland.nl of wacht op de folder in het komende nummer van dit tijdschrift.
Desgewenst nadere informatie tel. 0595 422426 of e-mail