Station Roodeschool verplaatst

ProRail werkt hard aan de bouw van het nieuwe station aan de Hooilandseweg.

Op 15 januari 2018 wordt dat nieuwe station geopend. Klik hier voor de aankondiging van de opening.

Met het nieuwe station komt er een einde aan de oude vertrouwde locatie van het station aan de Stationsstraat. Maar liefst bijna 125 jaar hebben reizigers gebruik gemaakt van die locatie om in de trein naar Groningen te stappen. In de jaren hebben verschillende gebouwen dienst gedaan.

Klik hier om de bouwwerkzaamheden aan het station in Roodeschool live te volgen (webcam).

Het nieuwe station is langs de Hooilandseweg gesitueerd om de trein vanaf april 2018 doorrijdt naar de Eemshaven. Straks rijdt de trein tussen Groningen en Roodeschool direct door naar de haven. Hiertoe verlengt ProRail het spoor en bouwen ze twee nieuwe stations. Het andere station wordt in de Eemshaven gebouwd, nabij AG Eems, die de veerdienst onderhoudt naar Borkum.

Impressie Station Roodeschool
Impressie van het stationsplein

Goede verbinding

De trein uit Groningen rijdt straks een aantal keren per dag direct door naar de Eemshaven. In het laagseizoen drie keer per dag, in het hoogseizoen vier keer. Ook sluiten de treinen aan op de boten. Toeristen die op weg zijn naar Borkum, of mensen die in de Eemshaven werken kunnen straks makkelijk per trein naar de haven.

Drie kilometer nieuw spoor

ProRail verlengt het spoor tussen Roodeschool en Eemshaven met drie kilometer. Ook passen ze een stuk bestaand spoor aan, zodat het geschikt is voor reizigerstreinen. Daarvoor is het nodig om de beveiliging van het (goederen)spoor te upgraden.

Planning

In het voorjaar van 2017 startte ProRail met het aanpassen van het bestaande spoor en het aanleggen van het nieuwe spoor. Tegelijkertijd ginngen ze aan de slag met station Roodeschool en station Eemshaven. In april 2018 zijn de stations en het spoor af en kan de eerste trein gaan rijden.

ProRail werkt aan spoorlijn Roodeschool-Eemshaven in opdracht van de provincie Groningen. Ze werken samen met het ministerie van Infrastructuur en Milieu, Groningen Seaports, AG Ems, Arriva, de gemeente Eemsmond, regio Groningen Assen, Stadt Borkum, Landkreis Leer, EDR/Land Niedersachsen en de Kamer van Koophandel Noord. Het project wordt via het INTERREG IV A-programma Deutschland-Nederland medegefinancierd uit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO).

Impressie station Eemshaven
Impressie station Eemshaven vanaf het maaiveld